Vandaag zijn we voor onze rubriek “Bij de fokker thuis” op bezoek bij Cees & Cees Wiggelo in Dodewaard (in Wely voor de kenners).
Pa Cees woont hier met zijn vrouw Beppie, en samen met zijn zoon Cees fokt hij Vorwerkkrielen. We voeren het gesprek met beide, maar stellen de vragen in eerste instantie aan zoon Cees, waarna Pa aanvult.
Maar eerst drinken we koffie aan de keukentafel in de gezellige boerderij met uitzicht op de tuin met daarin de vele kippenhokken.
- Hoe ben je ooit op het idee gekomen om kippen te gaan fokken?
De Vorwerkers kwamen in beeld toen Cees in het kippenboek van zijn buurman op zoek was naar een nieuw kippenras en hij viel voor de foto van een Vorwerkhennetje. Cees was toen 12 jaar oud. Met zijn buurman is hij destijds naar Friesland gereden voor zijn eerste trio Vorwerkkrielen.
“Hij was altijd al met kippen aan het klooien.” vult Pa aan.
Zoals bij vele jongeren heeft ook bij Cees de hobby een tijdje stil gelegen. Sinds vorig jaar heeft hij, samen dus met Pa Cees, de hobby weer nieuw leven ingeblazen. En ze pakken het serieus en groots aan.
- Welke rassen en kleurslagen fok je momenteel?
“We fokken alleen Vorwerk krielen.”
- Wat vind je zo leuk aan dit ras?
“De kleurencombinatie.” antwoordt Cees direct. “Verder zijn ze makkelijk in de omgang. Mijn oudste dochter kan de jonge kippen zo oppakken.”
“Het zijn gewoon mooie kieppen!” zegt hij tot slot. En wij begrijpen Cees natuurlijk helemaal.
- Heb je nooit geklaag in de buurt gehad over je hobby?
“Thuis in IJzendoorn kan ik geen hanen houden, maar hier op de boerderij nooit problemen gehad.”
- Hoe zorg je ervoor dat de dieren gezond blijven?
“Dat blijft een uitdaging. Wij vinden ruime hokken met veel verse lucht belangrijk, daarnaast besteden we sinds vorig haar ook extra aandacht aan de voeding. We voeren nu Versele-Laga. Dat bestellen we via internet bij Pets Place.”
Pa vult aan: “En elke dag een handje gras, hokken van de grond, schelpengrit beschikbaar en drainage zand op de grond.”
- Hoe vaak maak je de hokken schoon en welke tips heb je voor onze leden. Wat doe je tegen bloedluis bijvoorbeeld?
“We hebben bakjes onder de stok met slaolie erin. Gebruiken Insecto Sect na het schoonmaken van het hok, voordat er schoon stro ingaat. Als ze op de dieren zelf zitten gebruiken we Frontline (eigenlijk een honden/kattenproduct).”
- Wat staat er allemaal in jouw medicijnenkastje?
“Frontline dus, vitamines, en de groene zakjes voor de betere spijsvertering (B.S.). Als coccidiose uit de hand dreigt te lopen kan ik zo bij mijn dierenarts terecht voor specifieke medicijnen.”
- Op welke shows schrijf je regelmatig in?
“De jongdierendag en clubshow van Dodewero uiteraard. Jongdierendag van de speciaalclub, Gallinova, Gelderlandshow. Komend seizoen willen we ook inschrijven op de Peelhorstshow en de Noordshow.”
- Welke successen heb je al behaald?
“Op Gallinova hadden we de mooiste Vorwerk krielhaan en –hen.”
“Was wel in het land der blinden.” vult Pa eerlijk aan
10. Wat zou je nog willen bereiken met je hobby?
“Het zou mooi zijn als men tegen iemand zegt die Vorwerkkrielen zoekt: O, dan moet je bij Wiggelo zijn!! Die heeft goed spul om mee te beginnen.”
11. Heb je nog andere hobby’s?
“We doen allebei graag aan motorrijden.”
12. Is er veel veranderd gedurende de jaren dat je fokt?
“We zijn eigenlijk afgelopen jaar weer opnieuw begonnen, maar we hebben wel altijd de dieren zuiver gehouden. Er is niet zoveel veranderd, we hebben denk ik wel meer kennis opgedaan. We beleven er nog altijd (weer) veel plezier aan.”
13. Heb je nog een tip voor een beginnende fokker?
“Ja, als je wilt beginnen met fokken, kijk dan of er een speciaalclub van het ras bestaat en zoek daar contact mee, zodat je met goede dieren kunt beginnen.”
14. Waar kijk je zelf na als je nieuwe dieren aanschaft?
“Of het een aanvulling op mijn eigen dieren is. Sowieso moeten het natuurlijk gezonde dieren zijn.”
15. Tot slot, heb je nog iets toe te voegen?
“Ja, ik ben heel benieuwd hoe het komend showseizoen gaat verlopen gezien Corona.”
Verder geeft Cees aan dat hij in het bestuur van de Lakenvelder en Vorwerkclub zit als bestuurslid bijzondere projecten. Op deze manier kan hij mooi bestuurservaring opdoen die hij hopelijk t.z.t. ook ten goede aan Dodewero kan laten komen.
Het is inmiddels hoogste tijd om de dieren te gaan bewonderen. Cees neemt ons mee naar de tuin waar vele hokken staan en laat ons diverse fraaie dieren zien. We krijgen uitleg over de vleugeltekening en het gewenste gewicht en type van de Vorwerkkriel. Pa Cees laat zien hoe hij de hokken controleert op bloedluis en zoon Cees demonstreert ons een fraaie vleugeltekening en laat het boek zien waarin ze alle fokkerijgegevens noteren. Het lijkt me fijn om zo je hobby met je vader te kunnen delen….